Recomandari Chic

Arta ceaiului pe mapamond

Scris de Chic Ville

La Chic Ville iubim ceaiul şi tot ce ţine de ceai – fie că este vorba despre ceşti minunate, ceainice graţioase sau mici accesorii care transformă ceaiul într-o adevărată artă. Dar oare care sunt tradiţiile ceaiului pe glob? Te invităm într-o călătorie peste mări şi ţări, cu tradiţii şi arome speciale!
 

Ceaiul japonez

 

 
Ceremonia ceaiului la japonezi poartă numele de Cha-no-yu, pentru care au fost dedicate adevărate şcoli de perfecţionare, pornind de la călugări şi până la vestiţii samurai. Ce mesaj transmite o astfel de ceremonie? Blândeţe, calm, aprecierea momentului unic şi dăruire, fiind destinată atingerii echilibrului emoţional.
 
Povestea unei ceremonii japoneze spune aşa: poţi alege acelaşi aranjament pe masă, acelaşi grup de participanţi, aceeaşi cameră şi aceeaşi savoare a ceaiului, însă experienţa nu va fi niciodata la fel. De aceea, fiecare clipă şi fiecare detaliu trebuie savurat. Cum diferă ceremoniile? Prin specificul fiecărui sezon, lucru ce se observă în decorarea mesei, a ceştilor şi a hainelor. Căci, nu-i aşa, fiecare moment din an are propriile decoruri fermecătoare, de care te poţi bucura atunci când creezi aranjamente chic.
Numele ceaiului folosit în această ceremonie este matcha, o infuzie creată din frunze de ceai verde şi apă fierbinte. La fel de apreciat este şi ceaiul negru, mai ales în ceainăriile cochete.
 

Ceaiul Chinezesc

 

 
Cum promovau ceaiul chinezii din vechime? Drept cel mai bun tonic muscular, cea mai buna metodă prin care să-ţi îmbunătăţeşti sănătatea, cât şi drept elixir pentru o viaţă lungă şi pentru vitalitate. De aceea i-au fost dăruite cărţi, nenumărate studii, adevărate ceremonii şi multe, foarte multe clipe de savoare!
 
Care este cel mai apreciat ceai de pasionaţii chinezi? Ceaiul verde, spun statisticile, urmat de ceaiurile specifice zonei.
 
Aşa cum au făcut şi japonezii, chinezii au dedicat ceaiului o adevărată ceremonie perfecţionată în timp, maestrul care prepară ceaiul fiind un artist. Ce au special aceştia? Modul artistic în care toarnă ceaiul în ceşti! Prepararea ceaiului perfect este un mister pentru turişti şi o practică dusă la rang de ritual de artişti în lumea ceaiului, mai ales pentru că totul se întâmplă cât ai clipi. Infuzia nu durează mai mult de 30 de secunde, iar apa nu se toarnă până când maestrul nu numără patru respiraţii adânci. Interesant, nu-i aşa?
 

Ceaiul rusesc

 

 
Odată cu deschiderea faimoasei căi ferate Siberiene, ceaiul a devenit o plăcere aproape vinovată pentru familiile ruseşti. Pentru a se putea bucura de savoarea ceaiului în orice moment al zilei, au creat samovarul – un vas mare, realizat din cupru sau argint, în care apa fierbea pe tot parcursul zilei. Samovarul a devenit astfel un centerpiece pentru casele ruseşti, iar ceaiul – un prilej de relaxare în orice moment al zilei. Considerat un simbol al ospitalităţii, samovarul este piesa centrală descrisă şi de Tolstoy sau Dostoyevsky, atunci când vorbeau despre casele ruseşti.
 
Ceaiul lor preferat? Ceaiul negru adus din India sau Sri Lanka, ar spune specialiştii. Însă ceaiul rusesc are ceva cu totul special. Inspirat de vechile caravane ce purtau ceaiul luni întregi pentru a fi dăruit în mai multe părţi ale ţării, ceaiul rusesc are un uşor gust afumat. Este sorbit printr-un cub de zahăr păstrat pe limbă, sau completat cu o linguriţă de dulceaţă pentru un gust minunat.
 

Ceaiul în Regat

 

 
Aproape sinonim cu cuvântul “britanic”, ceaiul este preferatul englezilor de pretutindeni. Cum a luat naştere obiceiul ceaiului de la ora 5? Anna, Ducesa de Bedford, este creatoarea acestei tradiţii. Istoria ne spune că în secolul XIX, britanicii serveau masa de două ori pe zi: micul dejun şi cina târzie. Dar cum ducesa îşi dorea să completeze aceste mese cu o gustare între ele, a cerut în fiecare zi câte o ceaşcă de ceai şi câteva fursecuri sau biscuiţi cu unt. Apoi şi-a invitat prietenele la acest mic ritual secret, care apoi s-a transformat într-o tradiţie cunoscută peste tot în lume.
 
Cel mai îndrăgit ceai? Infuzia de muşeţel sau verbină, care sunt şi preferatele francezilor.
 

Ştiai că:

 
Egiptenii iubesc ceaiul negru foarte dulce, şi nu ratează nicio ocazie să-i deguste savoarea.
Pentru marocani, nu trebuie să treaca nicio zi fără o ceaşcă de ceai de mentă, mai ales în timpul mesei. Modul de servire este unul spectaculos, ceaiul fiind turnat de la înălţime în ceştile aşezate pe masă, pentru ca aroma sa să cuprindă toată camera.
Ceaiul preferat al indienilor poartă numele de Cha-ya, fiind un ceai negru foarte puternic, condimentat cu chimen dulce, cardamom sau cuișoare, îndulcit apoi cu zahăr şi amestecat cu lapte pentru un gust fin, cremos.
 

 
Ce zici? Care e ceaiul tău preferat şi cum îţi place să-l savurezi?

Despre autor

Chic Ville

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.