Deşi îndepărtat şi cufundat în tradiţii străine nouă, stilul oriental de decorare este tot mai mult apreciat pe meleagurile noastre, datorită armoniei şi eleganţei de care acesta debordează. Acest stil abordează echilibrul perfect între culoare, opulenţă şi şarm, miresme delicate şi texturi fine. Iată câteva elemente definitorii:
Culoare
Un ambient cald, primitor, în care îţi doreşti să te relaxezi cât mai mult, aceasta este cheia unui interior asiatic. Dar atunci când conceptul de amenajare se întâlneşte cu cel de tradiţie, iată că se produce o minunată explozie de culoare, ce nu doar complimentează şi defineşte spaţiul, ci şi bucură privirea şi sufletul. Roşul cu mare tradiţie atât pentru japonezi, cât şi pentru chinezi şi indieni este culoarea cu cea mai puternică încărcătură emoţională, fiind astfel întâlnită destul de des la accesorii. Însă orientalii îndrăgesc şi alte nuanţe, precum vişiniul pătrunzător, violetul sau rozul florilor de cireş, aceste nuanţe dând un plus de şarm încăperilor atent decorate.
Pentru firile excentrice, sunt recomandate accentele subtile negre, precum mici piese de mobilier sau acest ceainic decorativ fermecător.
Iar pentru încă un plus de şarm şi poveste, alege accesorii aurii ce oferă ambientului o atmosferă roială, plină de eleganţă şi dichis.
Îngemănare de stiluri
Stilul oriental cuprinde mai multe influenţe – minimalismul japonez, opulenţa chinezească şi abundenţa de culoare de inspiraţie indiană sunt elementele din care este creat un stil unic, plin de personalitate. Conceptul în jurul căruia se creează acest stil poartă numele de Celebrare a vieţii, punând în centrul atenţiei confortul şi starea de bine, aşa cum facem şi noi cu fiecare decor creat cu drag.
Parfum fin
Pentru un decor asiatic elegant, acordă parfumului o atenţie deosebită. Mireasmă de lemn de santal, de scorţişoară sau de fructe, sunt mai mult decât perfecte pentru un interior plin de şarm. Poţi folosi beţigaşe parfumate sau aromatizatoare speciale, aşezate într-un loc discret. Mai mult, poţi alege să-ţi parfumezi casa cu ajutorul lumânărilor parfumate, care aduc şi un plus de eleganţă prin lumina diafană pe care o răspândesc.
Echilibru
Definitoriu pentru stilul asiatic, echilibrul se referă atât la culori, cât şi la texturi. De obicei, texturile sunt cel mai clar exprimate prin adăugarea diferitelor tipuri de ţesături, de la pături, perne şi până la covoare, mult apreciate în decorurile cu note tradiţionale.
Separări misterioase
Una dintre cele mai apreciate piese de mobilier este paravanul, care are în egală măsură rol estetic şi rol de separare a spaţiilor, pentru a fluidiza aerul şi energia în cameră, concept atât de îndrăgit în lumea orientală. Un paravan aşezat în mod cochet se va face remarcat cu siguranţă, şi poate fi o piesă decorativă de bază pentru întregul ambient.
Farmecul obiectelor create manual
Coşuri din nuiele, feţe de pernă sau covoare brodate manual cu tehnică indiană, piese decorative din ceramică pictate cu mare dăruire după tradiţii păstrate de la dinasticii chinezi, toate aceste piese decorative înnobileaza un stil de inspiraţie orientală.
Pentru noi, farmecul oriental seamănă cu versurile unei poezii cu esenţă profundă. Pentru tine ce înseamnă?