Recomandari Chic

Eleganta doamnelor in La Belle Epoque

Scris de Chic Ville

Vorbind despre eleganţă, rafinament şi mister, cea mai frumoasă şi mai exaltantă perioadă în istoria modei o cunoaşte secolul XX, secolul bunicilor şi străbunicilor noastre, secol al balurilor, al petrecerilor mondene şi al rochiilor create de designer.
 
Frumuseţea, melancolia, eleganţa şi candoarea femeilor ce ne zâmbesc din fotografiile de demult sunt ca o invitaţie pentru a fi redescoperite, şi asta nu doar prin vestimentaţie. Este vorba şi despre felul de a fi, despre modul de amenajare a casei, despre atitudine şi despre accesoriile care desăvârşesc fiecare ţinută. Frumuseţea vine din interior, spune un celebru proverb. Frumuseţea bunicilor noastre însemna feminitate, însemna modul de a fi, modul de a vorbi, de a se mişca şi de a rezona cu tot ce-I mai chic pe lume.
 
Se cade ca, în căutarea frumuseţii peste timp, să ne amintim de ceea ce a însemnat secolul XX în definirea feminităţii, moda care a inspirat întregul univers Chic.
 

La Belle epoque

 
Derulată în cochetele-i variante de-a lungul secolului XX, La Belle epoque a însemnat redefinirea eleganţei şi libertatea ţinutelor ce inspiră feminitate la fiecare pas. Dantela, rochiile lungi, talia bine definită, pălăriile sofisticate şi coafurile elaborate, toate erau complimentate de accesorii fermecătoare şi de candoare şi rafinament. Parfumul devine un lux obligatoriu, atât pentru ţinută, cât şi pentru întreaga cameră.
 
Inspiraţia majoră a venit şi din cinematografie, unde dichisul era cuvântul de ordine, dat de designeri precum Mariano Fortuny şi Paul Poiret. Aceştia au inovat prin materiale, mărgelele şi penele aplicate, cât şi prin modelele atent alese, mereu în pas cu moda. Marile nume în modă au fost Jean Patou şi Coco Chanel, dând un farmec aparte decadelor 2 şi 3 a acestui secol fascinant.
 
Mai departe, în perioada interbelică, moda a cunoscut un alt salt, datorita designerilor Elsa Schiaparelli şi Madeleine Vionnet, şi prin frumuseţea clientelor sale Marlene Dietrich şi Katharine Hepburn. Accesorii extravagante sau creaţii subtile, rafinate, toate îşi găseau locul pe scenele marilor baluri franţuzeşti.
 
Odată cu cel de-al doilea război mondial, moda şi-a mutat centrul la New York. În anii ’50, marile nume ale eleganţei erau Marilyn Monroe, Brigitte Bardon sau Elizabeth Taylor. Cu toţii ştim ţinutele vaporoase şi graţioase ale lui Marilyn, cât şi rafinamentul lui Brigitte care a inspirat moda din întreaga lume. Această influenţă a ajuns şi pe meleagurile noastre, făcând din bunicile noastre adevărate modele, gata să păşească pe covorul roşu. Materiale preţioase, imprimeuri vii, modele uimitoare şi accente pline de farmec, acestea sunt doar câteva dintre minunatele trăsături ale acestui stil.
 

Eleganţa secolului XX în decorurile noastre

 

 
Ne inspiră din acea perioadă dăruirea cu care femeile îşi dichiseau casa şi îşi îngrijeau ţinuta, rigoarea cafelei servite la ora amiezii şi tabieturile feminine atât de mult îndrăgite la acea vreme. Realizarea unui decor de poveste a fost mereu la modă, de cele mai multe ori doamnele alegând să îşi asorteze ţinuta cu aranjamentele realizate cu mare dăruire. Se întreceau în prăjituri alese şi dulceţuri rafinate, etalându-şi priceperea şi prin şorţurile ce semănau mai mult cu nişte rochii preţioase.
 

 
Aceste detalii pot face deliciul momentelor care lasă impresii cochete, un şorţ boem şi rafinat fiind exact accentul care completează o masă elegant aşezată. Pentru că o femeie modernă are mereu un as în mânecă, accentul nu se pune pe gătit. De exemplu, poţi comanda mâncarea la un restaurant faimos, timp în care tu dichiseşti casa şi îţi completezi ţinuta. La urmă, poţi accesoriza un şorţ feminin şi cochet, ce se potriveşte de minune cu stilul de aranjare a mesei. Efectul este uimitor! Vei realiza un decor de masă plin de şarm şi te vei face remarcată negreşit!
 

 
Cu modele florale gingaşe şi rafinate, accente dantelate ce amintesc de Belle epoque, poale vălurite cu eleganţă şi feminitate, şorţurile chic se inspiră din farmecul epocii visătoare şi îţi oferă acel şarm unic, plin de emoţie! Aceste lucruri ne fac să ne amintim cu drag de bunici, care atunci când aşezau masa aveau grijă ca tacâmurile să strălucească asemeni bijuteriilor, astfel încât să se potrivească perfect cu delicateţea cerceilor sau a colierului cochet aşezat la gât. Ne aminteşte şi de modul cum aduceau mâncarea la masă, plutind parcă în rochiile elegante asortate cu cele mai fine farfurii din porţelan.
 


 
Tu ce îţi aminteşti despre bunica?

Despre autor

Chic Ville

Lasa un comentariu