Recomandari Chic

Felinare pentru o mie si una de nopti

Scris de Chic Ville

Iarna scoate-o lume ca din basme
În lumini de felinare

(G. Topârceanu – Noapte de iarnă)

Felinarele, aceşti magici stăjeri ai nopţii după cum i-au numit poeţii din lumea întreagă, au o istorie întinsă peste veacuri şi peste mări şi ţări. Păstrătoarele secretelor, personaje ale celor o-mie-şi-una-de-nopţi, felinarele de poveste vor aduce o atmosferă de basm în decorurile tale, mai ales atunci când le îmbrăţişezi cu ghirlande florale, coroniţe de iarnă şi lumânări ale căror parfumuri te inspiră.

Iată că felinarele şi-au păstrat magia peste timp, însufleţind zile elegante şi nopţi misterioase. Iar acum, la ceas festiv, se vor aşeza în decoruri pline de şarm, aşezate pe masă, pe comodă sau la intrare, pentru a le fi ghid celor care-ţi trec pragul cu bucurie.


 

Care e povestea felinarelor?

Timpul ne spune că cele mai faimoase forme de felinare sunt cele pătrate, urmate de cele cu cinci sau şase laturi, care însemnau nu doar mai multă lumină, ci şi un plus de creativitate, de dăruire şi de pricepere. Mai mult, primele felinare par să fi fost create cu ajutorul licuricilor ţinuţi peste noapte în recipiente perforate. Să fie asta doar o filă de poveste sau chiar aşa să fi fost?

Rolul felinarelor a fost, în primul rând, de a lumina camerele şi de a oferi un plus de siguranţă. Mai apoi, felinarele au fost folosite pentru ghidaj şi semnalizare, pentru ca timpul să le ofere şi valori decorative excepţionale. Primele felinare au fost menţionate de către Theopompus, un poet grec, în odele sale. Dar felinarele au fost folosite de la începuturile lumii, în Egipt sau China, fiind realizate din bambus, pergament sau lemn de esenţă tare, fiind însufleţite de lumânări create manual.

Apariţia felinarelor din metal şi sticlă le-a dat această valoare decorativă pe care o apreciem atât de mult şi astăzi, fiind vestite la curtea britanică încă de prin anii 1700.

Felinarele sunt atât de îndrăgite, încât le-au fost dăruite festivaluri, poezii şi cărţi întregi, mai ales în perioada romantică, atunci când rolul lor devenea mai mult decorativ. Atunci a început era decorurilor fermecătoare, cu parfum de poveste, pe care o îndrăgim atât de mult.

Iată câteva dintre cele mai îndrăgite felinare chic:

 

Cum te vor impresiona în această iarnă?

 

 • Se vor aşeza pe masă, pentru a forma centerpiece-uri de poveste.
   
 •  

 • Se vor regăsi pe comodă, în decoruri minunate ce te duc cu gândul la decorurile din palatele nobiliare.
   
 •  

 • Te vor aştepta lângă şemineu sau pe noptieră, pentru a-ţi spune cele mai frumoase basme.
   
 •  

 • Te vor aştepta la uşă, pentru a-ţi ura bun venit.
   
 •  

 • Şi te vor însoţi în decorurile uimitoare pe care le aşezi lângă brad, pentru a aduce camerei acea atmosferă feerică de Crăciun pe care o întâlneşti în filmele americane vechi.
   

 
 
Alege felinarul pe care îl vei îndrăgi întreaga iarnă şi aşează-l în decoruri uimitoare care te vor bucura zi de zi!

Despre autor

Chic Ville

Lasa un comentariu