Recomandari Chic

Oglinda-oglijoara, care-i a ta povestioara?

Scris de Chic Ville

Fiecare oglindă are o poveste. De la stilul căruia îi este dedicată, la măiestria cu care a fost realizată şi la decorul elegant din care face parte. Descoperă istoria oglinzilor, stiluri de decor care vor fi mereu în pas cu moda şi imaginează-ţi o lume a oglinzilor în cel mai fancy mod cu putinţă!
 

Cum pot fi oglinzile piese principale ale decorurilor tale

 
Designerii s-au întrecut întotdeauna în stiluri cât mai cuceritoare, însă nimeni nu poate rezista unei oglinzi grandioase, însufleţită de auriul preţios şi de ormantele bogate. O astfel de oglindă poate fi elementul cheie într-un decor fancy, perfectă pentru o cameră de zi sau un hol elegant.
 

 
Pentru camerele de zi impresionante şi spaţioase, o oglindă înaltă poate ţine rol de separator, aducând eleganţă în acest decor inedit, ce va fermeca orice privire.
 
Un alt mod prin care poţi pune în valoare o oglindă grandioasă este într-o cameră decorată în stil simplu, dar romantic, şi poate fi expusă în mijlocul unui perete larg, în întâmpinarea tuturor celor care-şi doresc să descopere acest loc minunat.
 

 
Pentru decorurile îndrăzneţe, un spaţiu decorat cu oglinzi în loc de tablouri poate fi visul oricărui iubitor de oglinzi.
Pentru un plus de şarm cu note vechi, poţi obţine un efect impresionant prin alăturarea oglinzilor de diferite mărimi şi modele, dichisite apoi cu rame de fotografii ce îmbrăţişează amintiri preţioase.
 

 

Istoria oglinzilor

 

  • Izvoarele lumii spun că prima oglindă a fost regăsită în Turcia de acum 6000 de ani, fiind realizata din piatră finisată sau obsidian vulcanic.
  • Mai departe, istoria ne poartă prin toate colţurile lumii, continuând cu Egiptul antic, recunoscut pentru oglinzile din cupru polişat sau metale rare.
  • Obiecte similare au fost descoperite şi in America Centrală, iar arheologii pasionaţi de lumi misterioase le datează pentru secolul II î.en.
  • În secolul I e.n., fenicienii realizau deja oglinzi cu faţada dintr-un amestec ce se aseamănă cu sticla de astăzi, dublată de un aliaj metalic.
  • Pe lângă faptul că erau destul de rare, impresionau şi prin superstiţiile şi legendele care le înconjurau. Romanii considerau că o oglindă spartă aduce ghinion, nordicii credeau că oglinda poate fura sufletului unui om, iar japonezii medievali vedeau în oglindă un obiect sacru, menit să facă parte din ritualurile şi din comunicările cu zeii.
  • Primele oglinzi aşa cum le cunoaştem noi îşi au originea în Veneţia secolului XVI, fiind la mare căutare printre suveranii imperiilor din acea vreme. Căutările au continuat în ceea ce priveşte materialul, mergând de la argint şi mercur, până la cristale rare.
  • O astfel de oglindă de cristal a provocat adevărate războaie în timp, fiind câştigată de regele Francis I de Mantua care a aşezat-o în castelul său de la San Giorgio.
  • Francezii, fermecaţi şi ei de oglinzile minunate, au reuşit să creeze la Curte ,,Manufacture des Glaces”, o mică fabrică de oglinzi pline de şarm, în 1665. Regele Soare a fost fascinat de aceste obiecte, comisionând crearea Holului Oglinzilor de la Versailles, La Grand Galerie – aşa cum o numeşte el, ce îmbină arhitectura excepţională cu farmecul celor 357 de oglinzi.
  • Puţin mai târziu în timp au fost făurite oglinzile cu sticlă, în Regatul Britanic, în mijlocul secolului XVII. Iniţial erau realizate la scară mică, asemeni unor bijuterii, sticla fiind foarte scumpă la acea vreme.
  • Dar, pentru bucuria tuturor iubitorilor de oglinzi, soluţia a venit în 1835. Un chimist german, Jutus von Liebig, a descoperit un proces prin care acoperea sticla cu un strat de metal argintiu, astfel oglinzile au devenit mai uşor de realizat şi de procurat, având preţuri mult mai accesibile pentru publicul larg.

 

 

Oglinzile victoriene – cele mai preţioase decoraţiuni

 
Pline de şarm şi de emoţie, oglinzile victoriene sunt cele despre care vorbim atunci când ne imaginăm castele de basm, palate nobiliare sau muzee de istorie. Realizate între 1837 şi 1901, reinventate de atunci de mii de ori, aceste oglinzi fermecătoare îşi găsesc cu uşurinţă loc în orice casă dichisită, ce abundă de accente vintage romantice.
 

 
În funcţie de stil şi perioadă, sunt regăsite mai multe tipuri de oglinzi victoriene. Cele aparţinând stilului Rococo sunt cele mai faimoase, având acel şarm unic datorită ornamentelor bogate şi minuţios realizate. Realizate din lemn sau metal, etalând motive florale inspirate din toate colţurile lumii.
 
Pentru cei care îşi doresc un stil mai simplu, dar de efect, oglinzile Regency sunt ideale. Realizate din lemn şi etalând mici ornamente pline de eleganţă, sunt potrivite pentru camerele largi, grandioase.
 

 
Descoperă oglinzile Chic şi spune-ne care îţi place cel mai mult!

Despre autor

Chic Ville

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.