Ce moment magic este acesta ca, la ceas de iarnă, să împodobim cu drag un brad pe care să-l aşezăm în locul cel mai de seamă al casei, înnobilat cu funde strălucitoare, globuri unice şi steluţe fermecătoare. Lângă care, mai apoi, să aşezăm cu drag cadouri împachetate în stil chic, ce îi vor bucura pe toţi cei dragi ai familiei. Dar care este povestea bradului de Crăciun? Iat-o!
Reţeta perfectă pentru un Crăciun de basm? Toţi cei dragi strânşi în jurul bradului, poveşti cu îngeraşi şi Moş Crăciun, colinde vechi pe fundal şi un parfum delicios de scorţişoară ce însufleţeşte întreaga cameră. Sună minunat, nu-i aşa? Dar de când există obiceiul împodobirii bradului?
Se spune că tradiţia vine tocmai de la romani, care îşi puneau crenguţe de brad în cadrul serbărilor, pentru ca lucrurile bune să dureze o viaţă întreagă, la fel ca ramurile mereu verzi ale brazilor.
Primul brad împodobit a apărut la Riga, în Lituania, undeva în jurul anului 1510. Apoi, prinţesa Hélene de Mecklenburg a dus acest obicei tocmai în fermecătorul Paris, odată cu mariajul său cu ducele de Orleans. Care a fost efectul? Toţi marii nobili îşi doreau brazi împodobiţi, pentru a-şi dovedi măreţia şi gustul desăvârşit pentru decoruri bogate.
Drumul bradului împodobit a înaintat către Strassbourg, ajungând acolo în jurul anului 1605 şi fiind împodobit doar cu mere roşii. În acelaşi an, tradiţia ajunge şi la Breslau, unde ducesa Dorothea Sybille von Schlesian împodobeşte primul brad cu decoraţiuni uimitoare.
În Anglia, bradul de Crăciun a devenit un obicei îndrăgit în anul 1841, când declaraţia de dragoste a prinţului Albert către regina Victoria a fost un brad grandios, instalat apoi în castelul Windsor. În vârful bradului a fost aşezat un înger din sticlă, înlocuit apoi cu o stea strălucitoare.
Bradul de Crăciun a ajuns în Statele Unite în 1749, odată cu stabilirea coloniştilor germani în Pennsylvania, şi a devenit rapid o vedetă a sărbătorilor de iarnă.
Cele mai frumoase decoraţiuni pentru brad sunt, cu siguranţă, globurile fine realizate din sticlă. Tradiţie care vine încă din 1878, din Thuringia. Acestea aveau accente argintate, fiind delicate şi preţioase, asemeni unor bijuterii făurite de bijutieri celebri.
De atunci, împodobitul bradului de Crăciun a devenit o poveste de scris în fiecare an alături de cei dragi, pentru că este un moment special, în care toţi cei dragi se întorc acasă, iar cadourile pregătite şi alese cu drag aduc bucurie şi zâmbete.
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a comenta.