Confort. Emoţie. Unicitate. Aceste trei cuvinte descriu cu succes stilul Shabby Chic, un stil ce pune în prim-plan efectele trecerii timpului şi caracteristicile unice ale obiectelor de decor. Şi oare unde putem găsi decoruri Shabby Chic, dacă nu în romanticele filme englezeşti?
Apărut în Marea Britanie şi rafinat pe parcursul secolului trecut, Shabby Chic îmbină perfect decorurile stil cottage, cu accente rustice, cu grandoarea, eleganţa şi emoţia. Fiecare obiect de decor are o poveste speciala – nodurile lemnului, niciodata în acelaşi loc, straturile de vopsea peste care timpul şi-a lăsat nostalgic amprenta, textilele împletite din lână sau mohair, oglinzile sculptate sau mobilierul pictat, fiecare obiect este unic şi impresionează tocmai prin acest lucru. Restaurarea mobilierului vechi cunoaşte un salt impresionant în acest stil, cât şi modelarea unui mobilier nou, mai apoi antichizat pentru a obţine acea tuşă expresivă. Un mod de a antichiza mobilierul este prin patinare, patina fiind acea culoare cu care este tratat lemnul pentru a părea vechi, uzat. Apectul rustic se obţine cu ajutorul lacului sau unui anume tip de ceară, dând acel sentiment de vreme ce trece şi îşi aşterne clipele. Un alt mod de antichizare este finisarea consumată, mod prin care se şlefuiesc muchiile până se ajunge la lemn. Un efect mai impresionant înseamnă mai multe straturi de vopsea şlefuite, nuanţele lor fiind evidenţiate treptat.
Printre capodoperele Shabby Chic atat de bine integrate în filmele englezeşti, ne-au inspirat dintotdeauna trei case uimitoare. Iată filmele mult îndrăgite:
The Holiday (2006)
În filmul The Holiday din 2006, Kate Winslet în rolul lui Iris şi Cameron Diaz în rolul Amandei hotărăsc să facă schimb de locuinţe pentru o săptămână. Casa lui Iris era amplasată undeva în apropiere de Londra, într-un loc cu peisaj feeric. Casa, tipic englezească, este o capodoperă în sine. Însă decorurile pe care le găzduieşte fac deliciul acestei atmosfere călduroase, uimitoare. Textile cochete, nuanţe delicate şi formele unice ale lemnului ce se întrezăresc aduc un şarm aparte şi te îmbie la visare. Până la urmă, cine nu şi-ar dori să locuiască într-o astfel de căsuţă? O carte bună, o cană de ceai aromat, o pătură moale şi o pernă pufoasă, toate în timp ce afară se aşterne cuvertura de zăpadă peste dealurile unduitoare. (sursa foto)
The Notebook (2004)
Deşi acţiunea nu are loc în Regatul Britanic, ci în Sudul Carolinei, casa în care se desfăşoară întreaga poveste de iubire are un farmec aparte, tipic filmelor englezeşti. Protagoniştii acestui film sunt Rachel McAdams în rolul lui Allie şi Ryan Gosling în rolul lui Noah, împărtăşind o poveste de dragoste unică. Cu decoruri Shabby Chic, pline de emoţie şi de şarm, casa este în fapt aşezată pe plantaţia Black River, loc cunoscut pentru americani încă din anii 1700. Mobilier din lemn vechi, accente antichizate ce îi oferă valoare sentimentală, textile călduroase şi obiecte de decor alese cu mare şarm, mângâiate de flori fine, pictate cu mare dăruire, toate aceste elemente dau o eleganţă aparte acestei case grandioase. Nu-i de mirare că a fost aleasă pentru o poveste atât de emoţionantă! (sursa foto)
Gone with the wind (1939)
Piesa de rezistenţă a acestui top este filmul Pe aripile vântului, atât de îndrăgit de cinefilii din întreaga lume. Cu Clark Gable şi Vivien Leigh în rolurile principale, totul capătă acea emoţie specifică filmelor vechi, în care eleganţa şi misterul aduc o atmosferă de-un farmec aparte. Impresionante sunt, de asemenea, şi decorurile pline de romantism în jurul cărora această poveste se desfăşoară. Filmat în America, dar având la bază o poveste scrisă pe meleaguri englezeşti, fiecare decor este inspirat din moda vremii. Lux, grandoare, modele unice şi pline de emoţie, pe toate le vei regăsi în cadrele acestei producţii de căpătâi în lumea filmului.
Cum ne imaginăm noi aceste decoruri în universul nostru Chic?
Cu emoţie, nuanţe pastelate, accente antichizate pline de şarm, în colecţii mult iubite de decoraţiuni Shabby Chic!
Textile diafane, ce surprind prin eleganţă şi prin nuanţele lor pastelate, ceramică fină pe care se joacă delicat urme ale timpului, suporturi minunate, de-o eleganţă aparte, inspirate de meticulozitatea obiceiurilor vestimentare din vechime, toate accesorizate diafan cu decoraţiuni cochete!
Descoperă lumea Shabby Chic şi decorează-ţi casa ca în cele mai romantice filme!